Biografi

Under oppdatering

Harald Tusberg Jr. (fødd 1962) er en norsk musiker og musikkskaper.
Han har skrive egen musikk og tekster, og har vært med i og produsert en rekke band.

Tusberg har mellom anna spelt i gruppene Rustam Hayat, Ping Pop og White Magic Orchestra. I denne gruppen samarbeidet han med Jean-Jacques Burnel fra The Stranglers og skapte plateselskapet Medicine Records, som mellom annet ga ut plater for Knust Knekt, Spacelings og Backstreet Girls.

Harald Tusberg Jr. har i over 35 år vært en aktiv del av Oslos musikkmiljø.

80-tallshelt
På 80-tallet spilte Tusberg i gruppene Rustam Hayat og Ping Pop. «Denne singelen er rett og slett sjokkerende bra», sto det i Nye Takter om Ping Pops debutsingel «Leroy»/«Goldie» i 1985. Én sang til et ufødt barn, den andre til ei narkoman jente. Nye Takter kåret den til den 11. beste singelen i 1985, på plassen bak «Russians» med Sting,
men foran «Take On Me» med a-ha.
Ping Pop fikk Jean Jacques Burnel fra den populære engelske gruppa The Stranglers til å produsere debutalbumet året etterpå. Og de startet plateselskapet Medicine Records, som ga ut en rekke plater med andre artister. Blant andre Knust Knekt, Spacelings (Harald Fossbergs band mellom Hærverk og Turboneger),
og ikke minst det første albumet til Backstreet Girls.
– Det jeg tjente på musikken ble brukt til å gi ut plater for andre. Det tok nesten knekken på meg. Jeg tapte mye, men fikk betalt regningene ved å selge Backstreet Girls til PolyGram, forteller han.
Tusberg fortsatte å spille i flere band, og han produserte mye for andre, blant andre Sister Rain, Lust-O-Rama, Cadaver og de første innspillingene til Kåre & The Cavemen.
Medisinerte seg selv
«Jeg mener folk stresser så fært her i verden. Gjør du ikke det og det så er du dust og arbeidssky og ute og alt, hvis du ikke står opp klokka åtte om morran og går på jobb & Jeg er en indianer, jeg kan ikke klare det. Men jeg prøver», sa Harald Tusberg Jr. i et intervju med Nye Takter for 23 år siden. Han legger fortsatt ikke skjul på at han hele tiden har levd et fritt liv. Men problemene begynte da han fikk brokk.
Han mener at en feildiagnose for 15 år siden førte ham ut i elendigheten.
– Jeg fikk vite at jeg bare hadde et par år igjen, jeg medisinerte meg selv, og begynte med opiater. Jeg trodde jo jeg skulle dø likevel. Men så gikk årene, et og to og tre, og jeg fant ut at det var best å avruse seg igjen.
Tusberg Jr. dro til behandlingssenteret Veiviseren i Haugesund,
og begynte å lage rockeprogrammer for Radio Vestland.
– Jeg var nykter i fem år, før jeg kom tilbake til Oslo. Der bodde jeg over en fyr som tilbød meg heroin hver dag. Den syvende dagen sprakk jeg. Følelsen var så god, den tok bort mageondet jeg hadde lært meg å leve med. Etter noen måneder begynte jeg på metadon. Og de gamle syndene med å sitte her og tigge.
Personlig plate
I hele denne vanskelige perioden har Harald Tusberg Jr. håpet å få ferdig Stjerneskudd-albumet. Det er ei sterkt personlig plate, som beskriver livet hans slik det har artet seg. Inkludert en versjon av Lou Reeds sang til sin narkolanger, «I’m Waiting For My Man».
– Det er en låt jeg aldri kunne klart å lage selv, men den er essensiell for den røde tråden på plata.
Jeg kunne sikkert laget en musikal basert på denne historien,
men den er så privat at jeg velger å la lytterne finne ut av den på egen hånd.
Tusberg Jr. mener at flere band burde bruke sin posisjon og sin energi på å reagere på alle verdens urettferdighet – akkurat nå situasjonen i Burma. Han håper å spille sin første konsert på mange år før jul.
Plata er for øvrig tilegnet Joachim Nielsen og fire andre rockemusikere fra Oslo som har gått bort i årenes løp.
– Joachim spilte jeg med etter stengetid i gitte stunder. Alle de andre har spilt i bandene mine.
Det er for å vise dem at det ble noe av plata likevel.

Webdesign:

Markedsfør deg helt gratis: