Fra Nettavisen 5. april 2020

«Det er vel å ta hardt i å påstå at et samarbeid mellom Harald Tusberg jr. og Jens Christian Bugge Wesseltoft lå i lufta. Men du verden så flott at det blei en realitet. Dette er viktig folkens!»

Vi lever i en tid som er overfylt med musikk. Hver eneste dag legges rundt 40 000 kutt til i strømmetjenester som Spotify. Dermed står også gull og godbiter, perler og personlige kunstuttrykk, i fare for å drukne i massen av lyd. Communichaos er en av de nye platene som ikke bør få bli borte i mengden. Til det er den rett og slett altfor god, altfor personlig, altfor velspilt og altfor egenartet.

Musikken her utgjør ofte en drømmende, litt døsig-duvende reise, med lekre instrumentale detaljer og stemningsfulle skygger av moderne psykedelia. Kanskje har keyboardist Bugge Wesseltoft aldri vært nærmere å innta rollen som en Ray Manzarek. Samtidig er dette også lyden av en arv fra 80-tallet, i den musikken som oppsto etter at den første, iltre new wave-eksplosjonen hadde lagt seg. Communichaos utgjør en oppdatert del av det vi kan kalle The Big Music – med dramatiske fortellinger, indre spenninger, fascinerende lydbilder og en stor kjærlighet til musikkhistorien.

Det er i det hele tatt et svært vellykket samarbeid de har lagt ut på her, Harald Tusberg jr. og Bugge Wesseltoft. Begge må regnes som veteraner innen den norske rock- og jazz-scenen. Vokalist og gitarist Tusberg, som har skrevet brorparten av materialet her, har bakgrunn fra band som Rustam Hayat, Ping Pop og White Magic Orchestra. Han har også samarbeidet med Jean-Jacques Burnel fra The Stranglers, og var med på å starte plateselskapet Medicine Records.

Bugge Wesseltoft er på sin side nok mest kjent for å lansere begrepet New Conception Of Jazz, og har lenge nytt stor internasjonal anerkjennelse. Samtidig har han her fungert som en kreativ fødselshjelper for materialet, som nok er det mest gjennomarbeidede Tusberg har gjort på flere tiår.  Communichaos er skildringer av liv i drift, og de menneskelige driftene som driver oss alle videre.

– Musikken er et forsøk på å slette grenser, og bygge broer mellom folk, sier Harald Tusberg jr. – Alle musikerne er håndplukket, og mer eller mindre headhuntet til hver sin oppgave.

Albumet er produsert av Bugge Wesseltoft og Harald Tusberg jr., og deretter mikset og co-produsert av Kjartan Hesthagen og Ronni Le Tekrø. Den sistnevnte spiller også lekre gitarpartier, mens det øvrige musikalske innholdet besørges av Gisle Røen Johansen (saxofoner), Roger Karl Stoa (bass), Charles Mena (trommer og perkusjon) og Helle Stensbak (kor og bakgrunnsvokal). Flere av dem er gullkantede navn for kjennere av den kreative rockescenen i Oslo på 80- og 90-tallet.

Den historiske konteksten blir heller ikke svekket ved Communichaos kommer ut på S2 Records (Playground Music Scandinavia) – den kritikerroste labelen til Terje Engen, som tidligere har gitt oss sterke plater med blant andre Midnight Choir, Raga Rockers, Andrej Nebb og Joachim Nielsen.

(Arvid Skancke-Knutsen / september 2019)

Webdesign:

Markedsfør deg helt gratis: